Jalan Dan Masak

Jalan Dan Masak

Monday, March 28, 2011

Roti Jala @ Roti Kirai

Menjala ke kita minggu ni..hahaha..apelagi menjala takde ikan..menu pagi minggu yang dimakan bersama kari ayam. Ada lebih kari ayam malam tu..jangan dok membazir kita cicah ngan roti jala. Recepi ambik dari dapur Kak Ummi..roti jala ni lembut dan kalau 1 adunan untuk makan 2 orang rasanya macam tak berapa nak cukup..tapi apa2 pun memang sedap. Kak Ummi CnP resepi yer..TQ


Ini lah hasil dari 1 adunan..bergantung juga saiz masa menjala...

Roti Jala
Sumber : Kak Umi

Bahan-bahan ( 3 - 4 orang ):-
3 cawan tepung gandum
2 1/2 camb minyak masak
1 camt garam
sedikit pewarna kuning
1 biji telur
3 1/2 cawan (2 cawan susu segar+1 1/2 cawan air) - sy ganti 2sb susu tepung + 3 1/2 cwn air
beberapa titis pandan paste + sedikit pewarna hijau (*ni akak tambah)

Cara-cara :-
  1. Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. (Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat.)
  2. Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
  3. Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah dal atau kari ayam.
* Menurut Kak Ummi kuih ni kelembutannya tahan hingga ke petang..sy punya x dan tunggu tengahari pagi gak abih.. (sesuai juga sebagai menu open house)

2 comments:

Azian Elias said...

Org Johor suka panggil roti kirai ni..

MakSuSuE said...

TQ Yan..joint blog sue yg x seberapa ni..
kirai mengirai..janji sodap hahaha