Jalan Dan Masak

Jalan Dan Masak

Friday, December 17, 2010

Kuih Bakar Jagung

Selalu makan kuih bakar pandan kan. Apa kata kita buat pulak kuih bakar jagung..Sedap dan tak manis sangat, & memenuhi selera. Bakar sampai garing atasnya (berkerak @ gosong) lagi sedap. Guna api atas bawah & hasilnya sgt menarik. Resepi dari Hana jepun, CnP je la yer...mintak ijin yer mbakyu.

Kuih Bakar Jagung

Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan
  • 1 cawan susu sejat
  • 3/4 cawan gula
  • 2 biji telur
  • 2 sudu butter - cairkan (yg nih hana tambah)
  • 1 tin jagung manis ala krim
  • sedikit pewarna kuning
  • sedikit bijan jika suka
Cara-cara
  1. Blend semua bahan hingga sebati kecuali jagung dan bijan
  2. Masukkan jagung dan "blender" sebentar.
  3. Tuangkan dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
  4. Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam - hana bakar suhu 180 sejam

No comments: