Selalu makan kuih bakar pandan kan. Apa kata kita buat pulak kuih bakar jagung..Sedap dan tak manis sangat, & memenuhi selera. Bakar sampai garing atasnya (berkerak @ gosong) lagi sedap. Guna api atas bawah & hasilnya sgt menarik. Resepi dari Hana jepun, CnP je la yer...mintak ijin yer mbakyu.
Kuih Bakar Jagung
Bahan-bahan
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan santan
- 1 cawan susu sejat
- 3/4 cawan gula
- 2 biji telur
- 2 sudu butter - cairkan (yg nih hana tambah)
- 1 tin jagung manis ala krim
- sedikit pewarna kuning
- sedikit bijan jika suka
- Blend semua bahan hingga sebati kecuali jagung dan bijan
- Masukkan jagung dan "blender" sebentar.
- Tuangkan dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
- Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam - hana bakar suhu 180 sejam
No comments:
Post a Comment