Jalan Dan Masak

Jalan Dan Masak

Thursday, March 3, 2011

Puding Kukus Laici

Wahhhhh..dah masul bulan 3 rupanya, cepat tul masa berlalu. Cuaca pun ala-ala kejap panas..kejap hujan & ramai pulak yang demam. Takpe la sakit kan menghapus dosa kecil kita..bersyukur & redha tiap2 yg allah berikan pada kita..
Tak nak lalut-lalut..apalagi moh kita nengok resepi & gambor Puding kukus laici ni..sangat menyelerakan, time2 panas lagi le..nak pulak baru kuar petiais..mak aiiiii sedingin kolbu. Resepi ambik dari rumah kak Umi. Buat dalam dua saiz, bekas kecik2 tu bawak g opis, kekawan kata sodap siap mintak resepi..kalu x buat gak x tau le..tuk bekas besar, itu tuk org kt rumah..(mcm ramai..padahal 2 org je)..selamat dgn licinnya.


Puding Kukus Laici
Sumber : Kak Ummi kuantan

     Untuk Puding
  • 4 Keping Roti
  • 4 Biji Telur
  • 1 Tin Susu Cair
  • 1 S/B Gula
  • 1 Tin Air Laici
     Jelly
  • 1 bungkus Jelly Nona - Perasa Strawberi
  • 1 Tin buah Laici
Cara-Cara :
  1. Panaskan kukusan
  2. Rendam roti dalam susu cair sebentar. Bila roti dah lembut kisar bersama susu cair, Telur, gula dan air laici.
  3. Masukkan bahan kisar kedalam loyang dan kukus selama 30 minit.
  4. Angkat dan biarkan sejuk.
  5. Sementara itu sediakan jelly mengikut arahan pada kotak.
  6. Susun buah laici di atas adunan yang telah dikukus tadi.
  7. Tuang jelly yang telah larut ke atas adunan. Sejukkan & biar hingga jelly beku.

3 comments:

izahdaut said...

Wa.. Sedapnyaa puding.. Tetibe je tekak nak telan puding licin2 ni.. Hehehe.. Dah buat roti tu ye. Sedapkan makan pagi yg mudah dan kenyangggg..

Ana said...

waaaa...suka..suka...meriah laici ko sue...resepi kali ni baru le mengancam...ni asik goreng gorengan jer...tp aku suka resipi soto yg ko buat dulu...boleh bagi x...? (hehehe...berapa kali bagi daaaa...)

MakSuSuE said...

Ape la ko ni ana..resepi 10thn dulu yg ko idam2kn..itu menu warisan..insyaallah nnti ada kelapgn aku buat..ko tgok gambor jer ler yer..resepi aku tempek sekali.