Jalan Dan Masak

Jalan Dan Masak

Monday, March 28, 2011

Puding Jagung

Menu hujung minggu lepas...ari ni baru ada kesempatan nak update. Resepi ni dah guna semenjak muda2 lagi. Strukturnya yg lebut & lemak2 manis..sukatannya agak senang.


kalau nk hasil yg cantik..jagung di blend..tapi sy lebih suka bila mkn terasa jagung..hemmm.


Puding Jagung
Sumber : Sendiri

Bahan :
2 Cawan Tepung Custard
7 Cawan Santan
1 tin Jagung - boleh d'blend
secubit garam
1 cawan Gula - kalau kurang manis blh tambah lg (sy main agak2 jer)

Cara2:
1. Satukan tepung custard, santan, jagung, garam dan gula
2. Kacau hingga sebati
3. Masak di atas api sederhana dan kacau hingga berkilat. Rasa tahap kemanisannya. Jika kurang manis boleh tambah gula.
4. Tuang dalam bekas dan biarkan sejuk baru dipotong.

* selamant mencuba.

No comments: